Merhaba,
Archimedia, Türkiye'de arsivcilik mesleginin gelisimine katkida bulunmak, bu meslegi icra eden kisiler arasindaki iletisimi saglamak ve kurumlar arasi isbirligine katkida bulunmak amaciyla tamamen amatör bir ruhla Temmuz 1993'ten beri yayinlaniyor.
Archimedia fikrini ortaya atan ve bu sayiya gelene degin yükün agir kismini sirtlayan Bekir Kemal Ataman'in övgülerin en büyügünü hak ettigine süphe yok. Bu sayiya gelene kadar hep O'nun kurdugu sofralarda, O'nun yaptigi yemekleri yedik. Katkimiz ancak masaya birkaç tabak çanak tasimaktan ibaret oldu. Artik mutfaga girme vaktimizin geldigini bize söyleyince birden elimiz ayagimiza dolaniverdi. Tabii kendisi bu isten tamamen siyrildigini zannediyorsa fena halde yaniliyor! Kendisinden daha çoook yemek tariseri isteyecegiz. Hatta zaman zaman mutfaga da sürükleyecegiz.
Saniriz, Archimedia'nin bu sayisinin neden bu kadar geciktigi de kendiliginden ortaya çikmis oldu. Yayincilik arti muhabirlik mevcut sartlar altinda oldukça siki bir çalisma temposunu zorunlu kiliyor. Bir de bütün bunlara acemilik eklenince halimizi siz düsünün artik. Tabii bu konudaki en büyük tesellimiz, her zaman oldugu gibi sizlerin hosgörüsü.
Archimedia en genel anlamda meslegimizin gelisimine, tanitimina ve meslek mensuplari arasindaki iletisime katkida bulunmak amaciyla yayinlaniyor. Bu baglamda, Archimedia'nin söz konusu amaca daha iyi hizmet edebilmesi için sizlerden gelebilecek destege ihtiyaci var. Neden hemen kagidi kalemi elinize alip tecrübelerinizi, kurumunuzdaki çalismalari, yasadiginiz zorluklari, kisacasi paylasabilecegimiz herseyi bize yazmiyorsunuz? Tabii bu arada diger bir kategoriyi ögrenciler olusturuyor. Onlar kendilerini gelistirmek için gösterdikleri çabaya bir yenisini ekleyip bize katilabilirler. Bu tür aktivitelerin, çalisma hayatina atildiktan sonra gayet olumlu avantajlar sagladigini tecrübelerimize dayanarak söylersek, kendilerini biraz motive etmis oluruz saniriz.
Bu sefer sizlere tanitim agirlikli bir sayi hazirladik. Üsküdar Belediyesi'nde yürütülen projeler, usta fotograf sanatçisi Izzet Keribar'in dia arsivi, Galatasaray Üniversitesi ve Lisesi arsivlerinin tanitimi bu sayinin ana basliklarini olusturuyor. Ayrica kasim ayi içerisinde gerçeklestirilen sempozyum ve seminerlerle ilgili bilgiyi de bu sayimizda bulabileceksiniz.
Saygilarimizla,
Aykut Üstün-Güzide Kolukisa
Fotograf Arsivleri
Izzet Keribar Fotograf Arsivi: Izzet Keribar 1936 yilinda istanbul'da dogdu. Genç yaslarindan itibaren fotografa ilgi duydu ve askerligini yapmak üzere gittigi Kore'de teknigini gelistirdi. Uzun bir aradan sonra 1980 yilinda tekrar fotografa yöneldi. O yildan beri yogun olarak fotograf üretmektedir. Ifsak üyesi ve FOG fotograf grubunun aktif bir elemanidir. 1982 yilindan bu yana çok sayida kisisel sergi ve gösteri gerçeklestirmis ve ödüller almistir. Ayrica fotograf kurslarinda egitimcilik görevi de üstlenmistir.
Kendisi ile ürettigi dialar hakkinda bir sohbet yaptik. Dialarini nasil bir düzenle çektigini, gösterime sundugunu, nasil sakladigini ögrenmek istedim.
Öncelikle daha resimlerini çekmeden sonuçlarin nasil olacagini bildigini ifade etti. Keribar, resimlerin %10'unun çesitli sebeplerle (teknik hatalar gibi...) kullanilamaz duruma geldigini, digerlerinin de 20'ser posetlik standart föylere yerlestirilip, klasörler içinde saklandigini belirtti. Föylerin her birinin üzerine de dianin hangi mekânda çekildigi yazilmaktaymis. Bu sekilde Izzet Keribar'in sahip oldugu dia sayisi 200000'i buluyor. Bu dialar yaklasik 260 kadar klasör içinde muhafaza edilmekte.
Dialarin degerlendirilmesine ve bizlere sunulmasina gelince: Öncelikle her ziyaret edilen yerde çekilen yaklasik 2000 adet diadan seçim yapilmasi gerekiyor. Keribar bu seçimi fotograf sanatçisi arkadaslariyla (Ibrahim Zaman, Yusuf Turi gibi...) yapiyor. Seçimi etkileyen baslica unsurlar, konu bütünlügü ve renk uyumu. Gösterilere hazirlanma süresi 3 günü buluyor. Bu demek oluyor ki bir gösteriye dialari hazirlarken yaklasik 2000 dia 3 gün boyunca masa üzerinde yer degistiriyor ve sonuçta 120 dia ayriliyor. Ayrilan dialar numaralandirilip karosele diziliyor. Her gösteri için hazirlanmis dia paketleri, en az bir sene boyunca gösteriye hazir durumda kaliyor, çünkü birden fazla yerde gösteriler tekrarlaniyor.
Güvenlik açisindan öncelikle tarihi degere sahip veya satilan dialarin bir es kopyasi saklaniyor. Dialarin yapismamasi için artik camli kaset kullanilmiyor. Ayrica dolaplarin nemlenmemesi için içlerine silikat konuluyor.
Bütün bu dialar içinde bahsedilen faaliyetlere konu olan dialar yaklasik %5`lik bir oran teskil ediyor. Ancak gerektiginde yeni bir konu için (Mesela bir turizm acentasinin bastirmak istedigi takvim için deniz manzaralari ve deniz kenarindaki neseli insanlar) 10 dakika içinde yeni bir dosya olusturulabiliyor. Bu hiz düzenlemelerde gösterilen itinanin sonucu.
Bu dialardan kesitler görmek isterseniz her ay Fransiz Kültür Merkezi'nde Izzet Keribar'in dia gösterilerine davetlisiniz. Ayrica verdigi bilgiler için kendisine tesekkür ederiz.
Edine Süleymanoglu.
Yerel Yönetimler
Üsküdar Belediyesi Arsiv Projesi: Yerel yönetimler fonksiyonlari itibariyle arastirmacilar yaninda sorumlu olduklari bölgede yasayan insanlari da yakindan ilgilendiren nitelikte bilgi üretirler ve saklarlar. Bu fonksiyonlar içerisinde çevre ve halk sagligini korumaya yönelik faaliyetler, yol yapimi, park ve bahçe yapim ve düzenlemesi, imar ruhsatlari ve denetimleri, egitim, kültür ve spor etkinlikleri yer almaktadir. Bunlarin yanisira kurum olarak belediyelerin yönetilmesi ve kamu kaynaklarinin kullanilmasi ile ilgili son derece önemli belgeler bu tür kurumlarin arsivlerinde bulunmaktadir. Ancak, yerel yönetimlerin fonksiyonlari sonucu üretilen bilginin düzenlenmesi, saklanmasi ve hizmete sunulmasinda kullandiklari yöntemler, bilgiden maksimum düzeyde yararlanmaya imkan verecek niteliklerden uzaktir.
Üsküdar Belediyesi'nden Marmara Üniversitesi Arsivcilik Bölümü'ne belediye bünyesindeki arsivlerin düzenlemesi konusunda bir talep gelmistir. Bu talep, ilk defa açilan Master Programi çerçevesinde degerlendirilmis ve yaklasik bir yil önce baslatilan ve tamamlanma asamasina gelinen çalisma, yerel yönetimlerin arsiv problemlerine getirilen çözüm önerilerinin uygulanabilirligini göstermistir.
Proje kurumun teskilat yapisinin incelenmesi, mevcut birimlerin fonksiyonlarinin tespit edilmesi, planlama, yönetimin desteginin saglanmasi, fizibilite ve uygulama asamalari ile bunlarin tümünde geçerli olan kontrol fonksiyonundan olusmaktadir. Planlama asamasinda, Üsküdar Belediyesi'nin teskilat yapisini ve fonksiyonlarini yansitacak, is ve bilgi akisini kolaylastiracak ve karar verme mekanizmalarinin tam ve dogru bilgiye en kisa sürede ve en az maliyetle ulasmasini saglayacak bir enformasyon sisteminin gelistirilmesi amaç olarak belirlenmistir ve alt sistemleri olusturan konularda planlama yapilmistir. Yapilan planin netlesebilmesi ve çalismalarin yönteminin tespiti için birimlerde evrakin nerede, ne miktarda bulundugu ve ne kadar süre ile istifade edildigine dair bilgi edinmek amaciyla bir anket çalismasi yürütülmüstür.
Tepe yönetimden baslamak üzere evrak yönetimi ve arsivle ilgili tüm personelin desteginin alinmasi projelerin basariya ulasmasinda çok etkin bir unsurdur. Bu proje çerçevesinde Üsküdar Belediyesi'nden tam destek alinmis ve bunun faydasi islemlere getirdigi hizla hemen kendisini göstermistir. Sistemin kullanicilari konumundaki personel ise azami verimlilik saglanmasi maksadi ile gerek muhtelif toplantilarin organizasyonu ile gerek kendileriyle yapilan karsilikli görüsmelerle projenin degisik safhalarinda mümkün oldugunca egitime tabi tutulmustur.
Daha sonraki asamada, sisteme resmiyet kazandirmak ve uygulamayi bu açidan da desteklemek amaciyla bir dizi yönetmelik hazirlanmistir. Bunlarin ilki, bir konu tasnif plani olan ve belediyedeki her bir birimde yapilan uzun çalismalar sonucu ortaya çikmis olan Üsküdar Belediyesi Dosya Tasnif Plani ve Dosyalama Yönetmeligi'nin gelistirilerek uygulamaya konulmasidir. Ikincisi, Belediye bünyesindeki resmi yazismalarda standarti ve uygunlugu saglamak, gereksiz evrak üretimini ve çogaltilmasini ortadan kaldirmak ve verimliligi artirmak için Üsküdar Belediyesi Yazisma Kurallari Yönetmeligi'nin gelistirilmesidir. Üçüncüsü, Üsküdar Belediye Baskanligi Birimlerinde bulunan arsiv malzemesi ve ileride arsiv malzemesi haline gelecek arsivlik malzemenin tespit edilmesi ve korunmasi ile saklanmasina gerek olmayanlarin ayiklama ve imhasi ile ilgili esas ve usullerini düzenlemek amaciyla Üsküdar Belediyesi Arsiv Yönetmeligi'nin hazirlanmasidir. Dördüncüsü, Belediye'de üretilen her belgenin ne kadar süre saklanmasi gerektigini ve saklama süresi dolanlara ne tür bir islem yapilmasi gerektigini gösteren Üsküdar Belediyesi Evrak Saklama Plani ve Yönetmeligi'nin olusturulmasidir. Besinci ve sonuncusu ise, Üsküdar Belediyesi Birimleri Görev ve Sorumluluklarini Düzenleyen Yönetmelik'in hazirlanmasidir.
Proje kapsaminda geriye dönük bir çalisma olarak 1 Ocak 1995 öncesi üretilmis olan evraklardan idari, mali, yasal ve tarihi degerler açisindan saklanmasi gerekenlerin ayiklama ve imha islemi yapilmaktadir. Bu islem, imha edileceklerin listelenmesi, saklanacak olan malzemenin temizlenmesi ve kutulanmasindan olusmaktadir. 1995'ten itibaren yeni sistem dahilinde üretilmekte olan evraklar için saklama planinda ayrica bir düzenleme yapilmaktadir.
Projenin son asamasi olan kurum arsivi düzenleme çalismalari ise, bu günlerde M.Ü. Lisans ögrencilerinin destegiyle devam etmektedir. Depolar temizletilmekte, boyatilmakta ve yerlesim planlari yapilmaktadir. Ayrica, burada saklanan malzemeye erisim için bilgisayar destekli bir sistem olusturulmaktadir. Arsiv malzemesinin depolarda saglikli bir sekilde saklanabilmesi için çesitli önlemlerin alinmasi ve güvenligin saglanmasi üzerine çalismalar yapilmaktadir. Depolarda kullanilan kutular suya dayanikli dis yüzeye sahip bir yapida, hiçbir eklem noktasi olmaksizin ve rasardan azami derecede istifade edilebilmeyi mümkün kilan belirli standartlara göre imal ettirilmistir.
Hayati öneme sahip evraklar belirlenerek, bu paraleldeki ihtiyaçlar ve yapilmasi gereken islemlerin yönetime sunulmasi için gerekli alt yapi hazirlanmis ve güvenlik üzerine çalismalar baslatilmistir. Belediye birimlerinden olan Hesap Isleri Müdürlügü dahilindeki Emlak Vergi Sefligi'nin, yaklasik 140 000 adet emlak vergi ve çevre temizlik dosyalarinin niteliklerinin uygunlugu münasebetiyle renkli kodlama sistemi ile düzenlenmeleri kararlastirilmistir.
Söz konusu proje, Türkiye'nin yerel yönetim kurumlarini olusturan tüm belediyelerde uygulanabilecek bir sekilde gelistirilmek suretiyle M.Ü. Arsivcilik Bölümü Ögretim Üyelerinden olan Proje Yöneticisi Sn. Hamza Kandur tarafindan birkaç ay içinde kitap olarak yayinlanacaktir.
Derleyen: Güzide Kolukisa
Egitim Kurumlari
Galatasaray Üniversitesi Galatasaray Lisesi Arsivi: Ilk kez 1481 yilinda Sultan II. Bayezid tarafindan bir Enderun Okulu olarak olusturulan Galata-Sarayi, Imparatorlugun yönetim kademelerine üst düzey görevliler yetistirmeyi amaçliyordu. 1868 yilinda bazi derslerde Fransizca ögretim yapmaya baslayan Mektebi Sultani kisa süre sonra bünyesinde o günün kosullarinda çagdas ögretim yapan, Hukuk, Tip ve Mühendislik gibi günümüz Fakültelerine es degerde Yüksek Okullari da kurabilmistir. Cumhuriyet döneminde geliserek varligini sürdüren Galatasaray Lisesi, ögretim ve egitim hayatindaki önemli yerini koruyarak, degisik alanlarda aydinlarin yetismesine kaynaklik edecektir.
14 Nisan 1992 tarihinde Fransa ile Türkiye arasinda imzalanan yeni bir antlasma ile Galatasaray Üniversitesi'nin ön hukuki temelleri atilmis ve nihayet 1 Haziran 1994 tarih ve 3993 sayili kanunla (Resmi Gazete 6 Haziran 1994-21952) "Galatasaray Üniversitesi" hukuken kurulmustur. 1993-94 ders yilinda ayrica Ilkokul yeniden ögretime açilmistir. Bu kanunun yürürlüge girmesinden çok kisa süre önce "Galatasaray Egitim ve Ögretim Kurumu" adi altinda 1993-94 ders yilinda, Devlet Bilimleri ve Mühendislik Yüksek Okullari ile ögretime baslanirken, Lisenin ögretim programi da yeniden hazirlanmistir.
Yaklasik 500 yillik bir tarihi geçmisi olan kurum, günümüzde muhtelif konularda, dillerde ve formatlardaki evraki arsivlerinde bulundurmaktadir. Arsivdeki malzeme türü cogunlukla kagit evrak ve defterlerden olusmaktadir. Evrak Yönetimi ve arsivcilik konulari Bas Müdür Yardimciligi ve Muhasebe Bölümü'nün yetki ve sorumlulugundadir.
Evrak takibi ile ilgili islemler, kurum bünyesinde bulunan Bilgi Islem birimi tarafindan gelistirilen bir yazilim araciligiyla bilgisayar destekli olarak yürütülmektedir. Sistem her yil güncellenmek suretiyle, son bir yillik veriler aktif olarak degerlendirilmektedir. Kurumda gerçeklesen dahili ve harici tüm yazismalar Müdür Basyardimcisi Sekreterligi'nce organize edilerek, gereken akis bu merkezden saglanmaktadir. Evraklar ihtiyaca göre 2 veya 3 kopya olarak üretilmekte ve önceden tespit edilmis olan basliklar çerçevesinde dosyalanmaktadir.
Aktif dönemlerinde bu birimde veya onun kontrolünde islem gören evraklar ögretim yili bitiminde arsive nakledilmektedir. Yari aktif ve pasif asamadaki evraklar maalesef arsivcilik kurallarina uygun olmayan sartlarda bulunmaktadir. Bu durumu fark etmis olan üst yönetim, mevcut bilgileri isiginda gerekli tedbirleri almak ve arsiv sistemine yeni bir düzenleme getirmek istemektedir.
Bu asamada, 18/3/1990 tarih ve 20465 Sayili Resmi Gazete'de yayimlanan Milli Egitim Bakanligi Arsiv Hizmetleri Hakkindaki Yönetmelikte; arsivlik malzemenin tasnif ve yerlestirilmesi, Bakanlik ve birim arsivlerinde saklama süresi ve dogabilecek bazi tereddütlerin giderilmesi ile ilgili olarak belirtilen bir yönerge hazirlanmasi geregi üzerine hazirlanan yönerge1 çerçevesinde islemlerin yürütülmesi saglanmaya çalisilmakta ve mevcut eksikliklerin giderilmesi için gerekli projelerin baslatilmasina çalisilmaktadir.
1 Ayrintili bilgi için bkz. "Arsiv Hizmetleri Yönergesi." Milli Egitim Bakanligi Tebligler Dergisi. s. 2430 (8 Mayis 1995): ss. 309-.
Adresi: Istiklal Caddesi No: 263 Beyoglu 80060 Istanbul
Arastiran: Güzide Kolukisa
Sempozyum
Arsivcilik Sorunlari Sempozyumu (13-14 Kasim 1995) Ana basliklari "Arsivcilik Politikasi ve Idari Yapilanma", "Arsiv Kaynaklarinin Kullanimi", "Genel Arsiv Sorunlari ve Egitimi", "Görsel-Isitsel Arsivler" ve "Özel Arsivler" olan ve Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfi tarafindan organize edilen sempozyum ITÜ Maçka Sosyal Tesisleri'nde gerçeklestirilmistir. Sempozyum süresince Devlet Arsivleri Genel Müdürlügü'nce fermanlardan olusan bir sergi açilmistir. Marmara Üniversitesi Arsivcilik ve Evrak Yönetimi Arastirma ve Uygulama Merkezi (AREM), Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfi, Devlet Arsivleri Genel Müdürlügü ve diger bazi kuruluslarin yayinlarinin sergilendigi standlar sempozyuma renk katmistir.
Sempozyumun programi asagidaki gibi gelismistir:
13 Kasim 1995 Pazartesi
Açilis: 10:00-10:30
1. OTURUM: Arsivcilik Politikasi ve Idari Yapilanma 10:30-12:00
Oturum Baskani: Zafer Toprak.
Katilanlar:
Ismet Binark - Dünden Bugüne Arsivciligimiz ve Devlet Arsivleri Genel Müdürlügü'nün Faaliyetleri.
Faruk Bilici - Modern Türkiye'nin Resmi Arsiv Örgütü ve Getirecegi Sorunlar.
Oguz Içimsoy - Bilgi Edinme Özgürlügü
2. OTURUM: Arsiv Kaynaklarinin Kullanimi 13:30-17:00
Oturum Baskani: Mübahat Kütükoglu
Katilanlar:
Stefanos Yerasimos - Tarih Arastirmalarinda Arsiv Belgelerinin Kullanilmasi.
Nejat Göyünç - Kültür Tarihi Bakimindan Arsivlerin Önemi.
Mehmet Genç - Iktisat Tarihi Bakimindan Osmanli Arsivleri'nin Degeri.
Mehmet Ipsirli - Osmanli Bürokrasisi ve Arsiv
Ali Akyildiz - Yakinçag Osmanli Sosyo-Ekonomik Tarihi Çalismalarinda Kaynak Sorunlari: Arsiv Belgeleri ve Arsiv Disi Malzemenin (Basin) Önemi.
Necati Aktas - Osmanli Arsivlerinde Tasnif Çalismalarinin Dünü-Bugünü
14 Kasim 1995 Sali
3. OTURUM: Genel Arsiv Sorunlari ve Egitimi 9:30-11:00
Oturum Baskani: Osman Ersoy
Katilanlar:
Gülbün Baydur - Arsivcilik Egitim Programlarinin Gelistirilmesi.
Fahrettin Özdemirci - Arsiv Sorunlarina Bakis: Belge Üretim Yaklasimi.
Hamza Kandur - Yerel Yönetimlerde Arsiv Uygulamasi.
4. OTURUM: Görsel-Isitsel Arsivler 11:30-13:00
Oturum Baskani: Nezihi Aykut
Katilanlar:
Tülin Aren - Görsel Isitsel Belgelerin Sorunlari.
Sami Sekeroglu - Film Koruma Sorunlari.
Hidayet Nuhoglu - Yildiz Fotograf Koleksiyonu.
5. OTURUM: Özel Arsivler 14:30-17:30
Oturum Baskani: Orhan Silier
Bekir Kemal Ataman - Özel Arsivlerin Yönetimi.
Muazzez Pervan - Tarih Vakfi Arsivi.
Asli Davaz Mardin - Kadin Konulu Arsivlerin Tarihsel Gelisimi ile Kadin Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfi Arsiv ve Koleksiyonlari.
Edhem Eldem - Osmanli Bankasi Arsivleri.
Vedat Bilge - Bilgisayarda Arsiv Sistemi ve Uygulamasi.
DEGERLENDIRME ve KAPANIS 17:30-18:00
Seminer
Kets Bilgi Yönetim, Erisim ve Paylasim Sistemleri LTD. STI. Semineri (09 Kasim 1995)
Kets LTD., bilgisayar teknolojisinde dünyadaki en son gelismeleri yakindan takip ederek ülkemize uygulanabilir yeni ürün ve teknolojilerin temsilciligi, gelistirilmesi, satisi, egitimi ve teknik destegi alanlarinda hizmet vermek amaciyla 1987 yilinda kurulmustur. Sirket, çalismalarini iletisim ve büro otomasyonu alaninda yogunlastirarak bilgi sistemleri arasinda köprüler kuran, her tür kullanicinin dökümanlari kurum içinde paylasimini, islemesini ve görüntülerin serbest bir sekilde degis tokusunu saglayan konularda çözümler sunmaktadir.
Kets LTD.'in Çiragan Palace Kempinski'de düzenledigi seminerde isledigi detaylar sunlardir:
Sergi
Yapi Kredi Kültür Merkezi (Istiklal Cad. Beyoglu/Istanbul): Bir Usta, Bir Dünya: Salâh Birsel Arsiv Sergisi : Salâh Birsel, 1919 yilinda Bandirma'da dogdu. 1948 yilinda Istanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nü bitirdi. Fransizca ögretmenligi, is müfettisligi, Kitaplik ve Ankara Üniversitesi Basimevi Müdürlügü yapti. 1954-1976 yillari arasinda Türk Dil Kurumu Yönetim Kurulu üyeligi ve 1960-1973 yillari arasinda da ayni kurumun Yayin Kolu Baskanligi görevlerinde bulundu. 1946 yilinda Yenilikler adinda yalnizca bes sayi yayinlanabilen aylik bir sanat dergisi çikardi. 1955'ten sonra Birinci Yeni diye adlandirilan 1940 kusaginin siir anlayisindan siyrilarak kendine özgü, bagimsiz bir siir yapisi kurdu.
Salâh Birsel yergi ve ironi ile yogurdugu gözlem ve ince dilsel buluslarla renklendirdigi edebi üslubuyla siirden denemeye günlükten tarihe verdigi sayisiz yapitla edebiyatimizin vazgeçilmez bir "kösetasi" tartismasiz bir "Usta"sidir. Salâh Birsel, "Keçi Çobani ve Kuzu Çobani" ile TRT 1970 Sanat ödülleri Deneme Ödülü'nü, "Siir ve Cinayet" ile Türk Dil Kurumu 1976 Deneme-Elestiri-Gezi Ödülü'nü, "Paf ve Puf" ile 1982 Türkiye Is Bankasi Edebiyat Büyük Ödülü'nü, "Yaslilik Günlügü" ile Sedat Simavi Vakfi Edebiyat Ödülü'nü son olarak Varduman ile1994 Necatigil Siir Ödülü'nü almistir.
Yapi Kredi Kültür Merkezi Sermet Çifter Kütüphanesi, 26 Aralik 1995 - 16 Subat 1996 tarihleri arasinda "Bir Usta Bir Dünya"da yapitlari, fotograsari, elyazilari ve kisisel esyasiyla Salâh Birsel'i konuk etmektedir.
Ayrintili bilgi için bkz. Bir Usta, Bir Dünya: Salâh Birsel. Istanbul: Yapi Kredi Sermet Çifter Kütüphanesi, Aralik 1995. 48 s.
Adres: Istiklâl Caddesi No: 285 Beyoglu 80050 Istanbul Tel: (212) 252 01 15 , 252 47 00/260 Fax: 251 07 04
Güzide Kolukisa
Yayin Dünyasi
Ismet Binark Bibliyografyasi: Ülkemiz bibliyografya geleneginde en agir basan özelliklerden birisi de, birkaç bibliyografin devamli olarak çesitli konularda bibliyografya üretim faaliyeti içinde bulunmasidir. Halen T.C. Basbakanlik Devlet Arsivleri Genel Müdürü olan Ismet Binark bu davranis içinde bulunan kisiler arasindadir. Bu çerçevede birçok konuda bibliyografya üreten, 30 bibliyografyayi bizzat hazirlayan ve 7'sini yöneten, böylece günümüze kadar toplam 37 bibliyografyaya imza atan zirvedeki Türk bibliyograsarindan Ismet Binark'in yaklasik 200 künye içeren bibliyografyasi Bülent Agaoglu tarafindan hazirlanarak yayinlanmistir.
Kaynak: AGAOGLU, Bülent. "Ismet Binark Bibliyografyasi." Müteferrika. s.6 (Yaz 1995): ss. 151-162.
Go to ArchiMedia Main Page
In Curriculum Vitae, Go to page: Introduction | Contact | Education | Employment | Projects | Books | Articles | Papers | Interests | MWArticles | Hobbies | Miscellaneous | Photos
In Narratus Vitae, Go to page: Introduction | Archives | Records Management | Business Management | Computers | Research | Publishing | Teaching | History | Public Relations | Medicine | Hobbies | Disaster Preparedness |