Archimedia - A Bimonthly Newsletter Published by Bekir Kemal Ataman

ArchiMedia logo
Mektup No: 6 | Mayis 1994


Merhaba,

Bu ayin gündeminde ilk sirayi yine dernek aliyor. Bir arsivciler dernegi kurma hayalimiz --nihayet-- gerçeklesmek üzere. Biraz `silah zoruyla' da olsa malum angaryalari yapmaya `gönüllü' birileri sonunda çikti. Yalniz, baskanlik isi de yine ayni yöntemlerle bana tevdi edildi. Yayin islerini birileri üstlenmeye razi oldugu için, bana da --maalesef-- kabul etmek disinda bir seçenek birakilmadi. Lisans ve (insallah bir pürüz çikmadan açarsak) yüksek lisans dersleri, malum dev proje (Türkiye'nin arsiv kaynaklari rehberi), danismanlik isleri, kendi yayinlarim, Archimedia ve diger ekstra islerden arta kalan zamanimda sürmenaj olmaz da sag ve salim kalirsam, bir ara onu da yaparim insallah. `Vatana millete hayirli olsun!' Diger angaryalari üstlenenler isi yarim birakip bana yikmazlarsa (sözüm meclisten içeri! ) bu is olur.

Dernegin ilk faaliyetleri yayin üzerine kurulu olacak. Son egilim, Archimedia'yi (resmi Arsimedya adiyla) duyuru ve haberlesme bülteni olarak (yani simdiki haliyle) devam ettirmek ve 6 ay süreli ikinci bir dergide de bilimsel yazilar yayinlamak. Su anki fikrimiz dernek aidatlarini ensasyon endeksli toplamak (örnegin memur maas katsayisina baglamak) ve dergiyi üyelere ücretsiz, diger abonelere aidattan daha yüksek bir ücretle göndermek (merak etmeyin, ögrencilere indirim yapilacak.) Üçüncü bir yayin kategorisi kitaplar: Ilk çikacak kitabimiz, Uluslararasi Arsiv Konseyi Genel Sekreteri Paule René-Bazin'in 9-12 Kasim 1993'te verdigi konferanslarin bildiri metinleri.

Ikinci ana faaliyet grubunda yurtdisindan gelecek konuklarimizin verecegi konferanslar var. Ekim 1994'ün ikinci yarisinda Iskoç Arsivleri Genel Müdürü Patrick Cadell, Kasim 1994 içinde Doç. Dr. Faruk Bilici (Fransa'dan) geliyor. Ayrica ikna edebilirsek, Londra Üniversitesinin eski ögretim elemanlarindan uluslararasi modern arsiv danismani Anne Morddel'e de bir konusma yaptirmayi düsünüyoruz.

Özellikle yayin faaliyetleri için bol miktarda finansmana ihtiyacimiz olacagi için, dernek kurulur kurulmaz üye kaydina ve para toplamaya girisecegiz (yani paralari hazirlayin, soyguna geliyoruz!) Bu arada dogal olarak, dergi ve kitaplara reklam bulabilecek/verebilecek herkesin yardimlarina siddetle ihtiyacimiz olacak.

Arsivciler arasi sosyal iliskileri arttirmak için piknik, gezi, futbol turnuvasi türünden faaliyetler de planliyoruz. Bu islerde uzman bir ekibimiz var. Dolma ve köftelerle kiyafetlerinizi hazirlamaya, takimlarinizi kurmaya simdiden baslayabilirsiniz. O zamana kadar yemekler bozulur diye korkuyorsaniz bize gönderin, biz bozulma sorunlarini hallederiz!

Biraz da çagri yapalim: Öncelikle sahislar elinde mevcut arsiv kolleksiyonlarinin tespiti ve adreslerinin temini için yaptigimiz çagri sürüyor (proje bitene kadar da sürecek). Lütfen bildiginiz belge kolleksiyonu sahiplerinin adreslerini bildirin. Ikinci olarak, Üniversitelerdeki akademisyen arkadaslardan, bölümlerinde yapilmakta olan bitirme tezlerinin künyelerini ve mezunlarin adreslerini bekliyoruz (vakit geliyor). Üçüncü olarak, herkesten yaptiklari yayinlarin künyelerini ve yürüttükleri projelerin tanitici bilgilerini bekliyoruz. Siz bir seyler göndermezseniz ben kendi proje ve yayinlarimi anlatmak zorunda kalirim, ona göre! Ayni sekilde, ilgilenenlerden dergide yayinlanmak üzere yazi istiyoruz; yayin politikasinin ana hatlari Archimedia'nin ikinci sayisinda var.

Dernek ve yayin çalismalariyla ilgili son gelismeleri gelecek sayida duyuracagiz. 15 Temmuz-15 Eylül arasi askerde olacagimdan Eylül sayisini muhtemelen çikaramayacagiz, simdiden haberiniz olsun. Olur a, vakit bulup da araya sikistirabilirsek, gecikmeli de olsa çikaririz.

Saygilarimizla,
Marmaralilar adina B.K. Ataman


Tanitim Tanitim Tanitim Tanitim Tanitim Tanitim Tanitim Tanitim Tanitim

Kütüphaneler

Süleymaniye Kütüphanesi Süheyl Ünver Kolleksiyonu: Türk milletinin yetistirmis oldugu güzide insanlardan, aydinlardan biri de hiç kuskusuz Süheyl Ünver'dir. Süheyl Ünver, hayati boyunca daima çalismis, çabalamis ve kendini ilim çalismalarina adamis büyük bir bilim adamimizdir. Çalismalarinin dogrultusunda yaptigi toplantilarda, gezilerde, sergilerde, bilimsel faaliyetlerinde, hobilerinde ve diger tüm çalismalarinda notlar almis ve zamaninin tümünü degerlendirmeye özen göstermistir.

Arkadaslarina, dostlarina devamli not tutmalarini ögütlemis ve bu davranisindan asla vaz geçmemistir. Iste bu prensibi dogrultusunda yapmis oldugu her isi, üzerinde çalistigi her motifi, kisaca her seyi defterlerine kaydetmeyi ugras edinmistir. Hayatinin sonuna dek aldigi notlarinin bir kismi bugün Türk Tarih Kurumu kütüphanesinde, bir kismi 1933 yilinda kendisi tarafindan kurulan Istanbul Üniversitesi Cerrahpasa Tip Tarihi ve Deontoloji Enstitüsünde, bir kismi da Süleymaniye Yazmalar Kütüphanesindedir.

Süheyl Ünver'in arsivi, defter, kitap, resim ve levhalardan olusmaktadir. Bu arsiv malzemesinin büyük bir kismi sagliginda kendisi, ölümünden sonra da (1982?) kizi tarafindan Kütüphaneye bagislanmistir. Doktorluktan ressamliga kadar bir çok konuda ugras ve eser vermis olan bu bilim adamimizin arsivi içerisinde yer alan belgeler iki gruptadir. Defter serileri içinde sunlar yer alir:

  1. Çesitli yillarda ziyaret ettigi Leiden, Roma, Amsterdam, Tahran, Viyana, Bagdad, Misir, vs. gibi ülke ve sehirlerin özellikleri ve kütüphaneleri hakkinda bilgilerin bulundugu 83 defter.
  2. Yurtiçi gezilerinden topladigi bilgiler, küçük suluboya resimler ve tarihi eserleri içeren 160 defter.
  3. Yeditepe defterleri adiyla anilan, Istanbul'un çesmeleri, camileri, sulari, hamamlari, vb. güzellikleri hakkinda bilgi veren 86 defter.
  4. Arastirma yaptigi ve not aldigi kütüphanelerle ilgili bilgi veren 10 defter.
  5. Hatt, yazma eserler, kitap sanatlari ve yazi malzemesi hakkinda bilgi veren 47 defter.
  6. Kirkambar adi verilen, içerisinde çesitli konulara ait bilgilerin buludugu 33 defter.
  7. Çiçekler, kahve, tütün, siir, müzik, takvimler, alim ve sanatkarlar, medrese ve tekkeler, astronomi ve tip tarihi ile ilgili bilgi veren 451 defter.

Kisacasi, matematikten yazi kalemine, tarihi yanginlardan çesmelere ve burada sayamayacagimiz daha nice konuya ait toplam 1116 defter.

Ünver'in dosya serileri halinde derlenmis bulunan evragi içinde ise, hattatlar, ve hat sanati, ülke, sehir, semtler, ressamlar, alimler, sanatkarlar, kütüphaneler gbi çok çesitli konular içeren toplam 453 dosya bulunmaktadir.

Süleymaniye Kütüphanesi içinde Süheyl Ünver bölümü olarak tefris edilen medrese odasinda, yukaridakilere ek olarak fotograflar, 51 kiymetli levha, yazi kamislari, mühreler ve maktalar da sergilenmektedir.

Irili ufakli dosya ve defterlerin kaba tasnifi yapilmis olup saglama sirasina göre dizilmistir. Arastirmaya açik olan arsivin katalog fislerinin hazirlanmasi tamamlanmis, katalogun yayina hazirlama islemleri devam etmektedir.Mevcut fisler bilgisayara yüklenerek arastirma hizmetleri hizlandirilmistir. Yakin bir gelecekte belgelerin analitik tasnifinin yapilmasi da planlanmaktadir.

Bunun yanisira arastirmacilara, Süheyl Ünver'in Türk Tarih Kurumu Kütüphanesinde bulunan kültür tarihi ile ilgili not ve resimlerinin toplam 1952 katalog fisi de zaman kaybetmeden tarama için hizmet vermektedir.

Adres: Süleymaniye Yazmalar Kütüphanesi, Ayse Kadin Hamami Sokak, No: 35, Süleymaniye, 34470 ISTANBUL. Tel: (212) 520 64 60

[Kaynaklar: 1. Muammer Ülker. "Büyük Tip Üstadimiz Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver." Tibbi Etik Yilligi II. Uluslararasi Tip Tarihi ve Deontoloji Simpozyumuna Sunulan Bildiriler. Yay. Haz. Aslan Terzioglu. Istanbul. 1992: 91-97. 2. Mine Esiner Özer. "Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver'in Süleymaniye Kütüphanesindeki Defter ve Dosyalari." Antika. sayi 13: 20-23]

Murat Çelik

Arsiv Malzemesine Sahip Kuruluslar

ABC Basin Ajansi: 1975 yilinda `Aradiginiz fotograf ise bizde yok yok' sloganiyla Istanbul'da kurulan Ajans, bugün Türk basin sektörünün dünyaya açilan pencerelerinden biri konumunda. Geçtigimiz 17 yil içinde hizla büyüyen ve sürekli gelisen Ajansin 1,5 milyon dialik fotograf arsivi, basin sektörünün tüm dallarina hizmet veriyor. Ajans bu arada Amerika'nin en güçlü fotograf ajanslarindan biri olan Liaison International ile de ortakliga girip, bu kurulusun birbirinden etkili ve orijinal 150.000 diasini Türk basin ve yayin dünyasinin kullanimina kazandirmis bulunuyor. Ajans, son olarak Dreamlight Images kurulusunun Türkiye temsilciligini de satin aldi. Bundan böyle Türk sinemaci ve televizyonculari bu kurulusun 700 saatlik görüntü bankasindan yararlanabilecekler.

Adresi: Türkocagi Cad. No: 3, Kat: 4, Basin Sarayi, Cagaloglu 34440 Istanbul. Tel.: (212) 511 87 37 Fax: 514 07 61

[Hürriyet Süper Show Dergisi sayi: 23 (22/8/1993)] Ebru Için

Kamu Kuruluslari

Istanbul Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Müzesi: Istanbul'da yanginla mücadele konusunda bilinen ilk belge, 1579 yilinda Sultan II Murat'in Istanbul kadisina gönderdigi fermandir. Fermanda, Istanbul'daki her evde dama yetisecek uzunlukta bir merdiven ile bir büyük fiçi su bulundurulmasi sart kosulmakta, buna uymayanlarin subasiya teslim edilerek cezalandirilacagi belirtilmektedir.

Istanbul'da ilk itfaiye teskilati, 1712 yilinda Fransa'dan göçederek Istanbul'a yerlesen ve `Gerçek Davut' adini alan bir Fransiz tarafindan Yeniçeri Ocagi bünyesinde kurulmustur. Bu teskilat 1826 yilinda Yeniçeri Ocaginin kaldirilmasiyla beraber dagilmis, bu tarihten sonra mahalli idarelere bagli yari askeri bir itfaiye teskilati olusturulmustur. 1871 yilinda Kont Ödön Seçini adli biri, Istanbul'a gelerek askeri çalisma esasli modern bir itfaiye teskilati kurmus ve büyük basari saglamistir. Kont Seçini, kiyi seridindeki ahsap evlerin çoklugunu dikkate alarak, yanginlara denizden müdahale amaciyla 1877 yilinda ilk Türk deniz itfaiyesini kurmustur. Bu teskilatlar, Cumhuriyetin ilaniyla birlikte yeniden düzenlenerek. bugünkü yerel yönetimlere bagli itfaiye kurulmustur.

Itfaiye Müzesi, Istanbul Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Müdürlügü binasinin yaninda yer almakta ve 1050 civarinda tarihi malzeme, fotograf ve esya sergilemektedir. Müze 1930'lu yillarda açilmis, ancak sonraki dönemlerde bir süre kapali kalmistir. Daha sonra restore edilerek yeniden açilan serginin restorasyon çalismalari sirasinda 100'ü askin fotografin cam negatiseri bulunmustur. 1920'li yillara ait oldugu tespit edilen bu negatiser, geçtigimiz yildan itibaren tasnif edilmeye baslanmistir. Ancak, bunlarin birçoguyla ilgili hiç bir kayit bulunmadigindan, çalisma güçlükle yürütülmekte, itfaiye tarihi ile ilgili kitaplara ve Atatürk Kitapligina basvurularak fotograflarin kimligi tanimlanmaya çalisilmaktadir. Negatiser, aralarina ince kagitlar konarak kutular içinde muhafaza edilmektedir. Tasnif çalismasi tamamlandiginda bir katalog yayinlanmasi ve fotograf sergisi açilmasi planlanmaktadir.

Adres: Istanbul Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Müzesi, Itfaiye Cad. No: 9, Fatih, ISTANBUL. Tel.: (212) 524 11 25

Tolga Ertuna

Istanbul Ticaret Odasi: Istanbul Ticaret Odasi'nda arsivleme isleri, agirlikli olarak `Evrak ve Dosya Subesi' ile `Tescil Subesi' adli iki ayri birim tarafindan yürütülüyor. Evrak ve Dosya Subesi temelde merkezi bir sisteme göre kurulmus bir evrak kalemi ile arsiv islevlerini bir arada görüyor. Bu birimin isleri arasinda, mevzuata göre saklama süresi dolan evragin ayiklama ve imhasi da var. Tescil subesinde ise Oda'ya kayitli üç yüz binin üzerindeki üyenin ticari sicil dosyalari tutuluyor.

Her iki birimde de, tutulan evragin daha süratli bulunmasina yönelik arastirma araçlari mevcut. Bu araçlarin bir kismi, arastirma hizmetlerini hizlandirmak için ayrica bilgisayarda da tutuluyor.

Istanbul Ticaret Odasi'nda üretilen evrak içinde video kaset, mikrofis gibi kagit disi belgeler de mevcut.

Adres: Istanbul Ticaret Odasi, Zindankapi, Eminönü, 34460 ISTANBUL

Uysal Dogan

Özel Sektör

CIBA-GEIGY Ilaç ve Kimya Ürünleri San. ve Tic. A. S.: Isviçre kökenli uluslararasi bir kimya sirketi olan CIBA-GEIGY, yüz yili askin bir geçmise sahip olup dünyanin üçüncü büyügü haline gelmistir. Bu sirketin Türkiye kolu olan CIBA-GEIGY Türk ise, 1957'den bu yana ilaç ve kimya sektör-lerinde faaliyet göstermektedir. Sirketin, biri Merter'deki fabrikaya, digeri Gayrettepe'deki idari merkeze ait iki adet arsivi vardir. Merkezdeki arsivde idari birimlerin evraklari vardir ve bunlar içinde muhasebe kayitlari agirliktadir. Bunlara ek olarak, Isviçre'den gelen ve piyasaya yeni sürülen ilaçlari tanitici mahiyetteki mikrofilmler de burada bulunmaktadir. Malzeme, idari birimleri esas alan provenans sistemine göre düzenlenmekte ve arastirma araçlari bilgisayar üzerinde tutulmaktadir.

Sirketin, arsiv, kütüphane ve dokümantasyon alanindaki bütün hizmetleri bir yönetmelik uyarinca yürütülmekte ve bu yönetmelik geregince arastirma hizmeti yalniz kurulus personeline verilmekte, disaridan gelecek talepler için izin alinmasi gerekmektedir. Arsive malzeme devir ve teslimi ile ayiklama ve imha islemlerinin esaslarini da belirleyen yönetmelige göre, ayiklama ve imha islemleri ilgili birimin onayi alinmak suretiyle gerçeklestirilmekte, ödünç alinan malzemenin sirket disina çikarilmasi ise yasaklanmaktadir.

Kütüphanede ise ilaç ve kimya sektörüyle ilgili süreli ve süresiz yayinlar toplanmakta, bunlardan sirketin isine yaramayacak olanlar, üniversitelerin tip fakültelerine bagislanmaktadir.

Adres: CIBA-GEIGY Ilaç ve Kimya Ürünleri San. ve Tic. A. S., Dedeman Is Hani, Gayrettepe, ISTANBUL. Tel.: (212) 274 88 60

Mehmet Çay

Otosan Otomobil Sanayi A. S.: 1960 tarihinde üretime geçen kurulus, Ford Motor Company ve Koç Holding'e bagli bulunmaktadir. Ilk defa Ford'un kamyonet ve station Taunus'unun montaji ile üretime baslamis ve 1966'da Anadol adiyla ilk yerli otomobillerin üretimini gerçeklestirmistir.

Imal ettigi ürün yelpazesini her geçen gün genisletmis olan kurulus, 1978 yilinda Eskisehir'in Inönü kazasinda Otosan 2'nin kurulmasini kararlastirmistir. 1982 tarihinde tamamlanan fabrika motor üretimine, Istanbul fabrikasi ise Ford-Taunus ile Ford-Transit'in üç ünitesinin (minibüs, van, pikap) imalatina ayrilmistir. Bu fabrika, Böcek ve STC spor modellerin imalinin yanisira, otomobil dizayninda da gelismistir.

Otosan A.S. bünyesindeki arsiv çalismalari oldukça bilinçli bir sekilde yürütülmektedir. Evraklarin yaratilisindan imhasina kadar geçirecegi tüm asamalar bir prosedür çerçevesinde belirlenmistir. Prosedür kapsamindaki konular, mümkün oldugunca uygulamaya geçirilmistir. Kurulusun birimlerinde gerekli islemlere tabi tutulan güncel evraklar, daha sonra yapilacak periyodik incelemeler neticesinde merkezi arsive devredilmektedir. Özellikle, evraklarin saklama ve imha islemleri sirasinda `Evrak Kabul ve Imha Komisyonu' etkin bir rol oynamaktadir.

Süre gelen islemler esnasinda olusmasi muhtemel problemlerin bir an önce gün isigina çikarilmasi ve çözüm yollari bulunmasi için bir dizi faaliyet yürütülmektedir. Bu baglamda, yapilan toplantilarla kurulusta mevcut olan sistem gözden geçirilerek, ilgili kisilerin de fiilen katilmasi sonucunda, aksayan islemlerin giderilerek gelistirilmesi saglanmaktadir.

Adres: Ankara Asfalti üzeri, Uzunçayir Mevkii, P.K. 102 Kadiköy, ISTANBUL. Tel.: (216) 326 70 60 (6 hat), Fax: 339 08 61

Güzide Kolukisa

Milliyet Gazetesi: Milliyet Gazetesi arsiv ve kütüphane çalismalari, 3 Mayis 1950 tarihinde Gazete'nin yayin hayatina baslamasi ile faaliyete geçmistir. Arsiv ve kütüphanede üç tür malzeme vardir: 1. Fotograflar, 2. Kupürler, 3. Kütüphane materyalleri. Digerleri kütüphaneciligin ilgi alanina girdigi için biz burada yalnizca fotograf arsivini ele almakla yetinecegiz.

Fotograf arsivine gelen malzemeler, fiziksel özellikleri itibariyla farkli zarsarda, fakat ayni [?] yerlestirme numarasi ile yerlestirilmektedir. Bu fotograflar, ülke, konu ve sahislara göre tasnif edilip kataloglandiktan sonra kompakt dolaplar içinde muhafaza edilmektedir.

Arsiv ve kütüphaneden genelde gazete personeli yararlanmaktadir. Disaridan telefonla ya da sahsen müracaat edenlere de imkanlar ölçüsünde yardimci olunmaya çalisilmaktadir.

Arsiv manuel yöntemlerle çalismaktadir, ancak gelecege dönük arsiv ve kütüphane otomasyonu planlari mevcuttur.

Muhiddin Gürbüz (AÜDTCF)


Yayinlar Yayinlar Yayinlar Yayinlar Yayinlar Yayinlar Yayinlar Yayinlar

DAGM Osmanli Arsivi Daire Baskanligi Yayinlari

Hazel E. Heughan Trust Egitim Ödülleri Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arsivcilik Bölümüne Verildi

Genç Türk akademisyenlerinin mesleki gelisimlerine katkida bulunma amaciyla kurulan Hazel. E. Heughan Trust, bu sene Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arsivcilik Bölümünü destekleme karari aldi. Bu çerçevede, halen son sinifta bulunan bölüm ögrencilerinin hazirlayacagi bitirme tezleri arasinda bir yarisma açiliyor: Birinciye 300, ikinciye 200, üçüncüye 100 sterlin tutarinda ödül dagitilacak. Bunun disinda iki ögrenciye 100'er sterlin tutarinda kitap yardimi, iki arastirma görevlisine Türkiye'de üç ay süreli lisan bursu ve bir arastirma görevlisine de Ingiltere'de üç ay süreli lisan bursu verecek olan Heughan Trust, yurtdisi bilimsel toplantilara katilacak bölüm ögretim elemanlarina mali destek verme ve "Türkiye'nin Arsiv Kaynaklari Rehberi" projesinin finansmani islerini de üstlendi.

Hazel E. Heughan Kimdir?

1919 yilinda dogan Hazel E. Heughan, hayatinin büyük bölümünü Edinburg Üniversitesi (Iskoçya) Ekonomi Bölümünde ögretim elemanligi yaparak geçirmistir. Bu süre içinde görme yetenegini ciddi boyutlarda kaybetmeye baslamasina karsin, benzer durumdaki çogu insanin aksine hayata çok daha siki sarilmis, modern sanata ilgi göstermeye baslayip resim kolleksiyonculuguna girismis, birçok ressamla dostluk kurup resim alanindaki rafine zevkini daha da gelistirmis ve çagdas Iskoç sanatinin yeryüzündeki en önemli kolleksiyonlarindan birini olusturmustur.

Mesleki hayatinda da ayni azim ve çabayi sürdüren Heughan, altmisli yillarin sonuna dogru, gelismekte olan ülke ekonomilerine ilgi duymaya basladiginda, misafir ögretim elemani olarak Bogaziçi Üniversitesi'nde dersler vermistir. Türkiye ve Türk insaniyla sagladigi bu yakin iliski, çok saglam dostluklar kurmasina yol açmis ve bu andan itibaren Türkiye'den kopamamistir. 70'li yillar boyunca hemen her yazini Türkiye'de geçirmis, ülkenin hemen her yerini dolasmistir. Edinburg'a döndügü zamanlarda Türkçe ögrenmeye girismis ve bu yolla Türk edebiyatina ilgi duymaya baslamistir.

Arapça ve Farsça bilmeden klasik Türk edebiyatinda fazla ilerleme kaydedemeyecegini ögrendiginde, sinirli görme yetenegine karsin bu dilleri ögrenmeye soyunmustur. Bu amaçla Iran'a ve Arapça konusulan ülkelere de gitmis ve tekrar Türkiye'ye dönmüstür. Türkiye'de bulundugu bir ara bacagindan sakatlanmis ve bu sakatlanma nihai olarak bir bacagini kaybetmesine yol açmistir.

Bacagini kaybetmesiyle, 1989 yilindaki emekliligi hemen hemen ayni zamanlara denk gelmesine karsin, bu dönemde fiilen görevde oldugu dönemden daha çok çalismaya baslamis, evi ziyaretçilerle dolup tasar hale gelmis ve misafirperverligi bir efsane halini almistir.

1993 yilinda 74 yasinda öldügünde, (evi, resimleri ve hisse senetlerinden olusan) bütün mal varligini, kendi adini tasiyan bir vakfa birakmistir. Vakfin amaci, proje bazinda verilecek burslar yoluyla genç Türk akademisyenlerinin mesleki gelisimlerine katkida bulunmaktir. Projelere, mümkün oldugu durumlarda Iskoçya'da yürütülme sarti getirilmistir. Böylece, Türkiye'de yetismis/yetismekte olan genç akademisyenler, Iskoçya'yi da görüp tanima imkani bulacaklar ve Hazel E. Heughan'in `ikinci vatanim' dedigi Türkiye ile çok sevdigi Iskoçya arasindaki dostluk ve sevgi köprüsünün devamliligini saglayacaklardir.


Haberler Haberler Haberler Haberler Haberler Haberler Haberler Haberler

Üniversiteler

Istanbul Üniversitesi mezunlarindan bir kisi aTV'ye, bir kisi Samanyolu TV'ye, Marmara mezunlarindan bir kisi de Deniz Arsivi'ne girdi.

Kütüphaneler

Kadin Eserleri Kütüphanesi: Kadin Eserleri Kütüphanesine kisilerden bagis yoluyla saglanan belgeler, 27 kutu ve 4 klasörlük (toplam 4 m.) bir miktara; `kadin sanatçilar diateki'ndeki malzeme, 430 sanatçiyla ilgili bilgi ve 30 sanatçinin eserlerine ait 300 dolayinda diaya ulasti. Kütüphane tarafindan düzenlenen yilda en az sekiz sergi ve konferans, panel, sempozyum, seminer ve dia gösterisi gibi toplam 100'den fazla etkinligin tamaminin bant kayitlari tutularak arsive kazandirildi.

Çalismalari sürdürülmekte olan yeni bir proje ise `Kadin Sözel Tarih Arastirmalari Pilot Projesi' olarak adlandiriliyor. `Kadin Sözel Tarih Arsivi'nin çekirdegini olusturacak bu pilot proje, sözel tarih alaninda çalisabilecek arastirmacilarin yetismesi, Türkiye kadinlarina uygun yöntemlerin saptanabilmesi amaciyla, çesitli toplumsal kesimlerden, 1923'ten önce dogmus 20 kadinla baslatiliyor. Bu yolla ileriki arastirmalara isik tutacak bir bilgi birikimi saglanacak. Kadin Sözel Tarihi arastirmalari, kadinlarin kendilerini tanimada, bugünü degerlendirmede ve tarihin ortak mirasini aydinlatmada önemli bir basvuru kaynagi olabilecek. Türkiye'de yasayan günümüz kadinlarinin geçmis kusaklarin deneyimlerinden, tanikliklarindan yararlanmalarini saglayarak ileriye dönük gelismeler için de bir köprü islevi görecek. Bu projenin tamamlanmasi için öngörülen tarih ise Kasim 1994. [K.E.K. Haber Bülteni, s.11]

Sergi:

17 Mart 1994 günü Istanbul Üniversitesi Iletisim Fakültesi koridoru duvarlarinda Atatürk konulu bir fotograf sergisi açildi.

Fotograflar, Kurtulus savasi yillarindan, Atatürk'ün Cumhuriyet döneminde gerçeklestirdigi yurt gezilerinden ve yine bu yillarda Türkiye'yi ziyaret eden yabanci devlet adamlarindan tarihi bir kesit sunuyordu.

Fotograflar ayrica Ahmet Hasim, Rusen Esref Ünaydin, Afet Inan, Halide Edip Adivar ve Yakup Kadri Karaosmanoglu gibi degerli edebi sahsiyet-lerimizin Atatürk ile ilgili olarak yazdiklari yazilarla da desteklenmisti.

Sergiyi olusturan fotograflar, Istanbul Teknik Üniversitesi Foto Film Merkezi ve Cumhuriyet Gazetesi Fotograf servisinin katkilari ile bir araya getirilmisti.

Ebru Için

Fuar

7-10 Nisan 1994 tarihleri arasinda The Marmara Oteli sergi salonunda CAD-CAM `94 fuar ve seminerleri gerçeklestirildi. Organizasyon, Bilgisayar Destekli Tasarim ve Bilgisayar Destekli Üretim sektörlerinde faaliyet gösteren sirketlerin katilimiyla olusturulmustu. Bu organizasyon kapsaminda düzenlenen etkinlikler arasinda bilgisayar destekli arsivleme ile ilgili gelismeler de vardi. Bu çerçevede tanitilan çözüm alternatiseri, temel olarak mühendislik, mimarlik vb. alanlara yönelik olarak hazirlanmis, tarayici-optik disk-OCR (Optik Karakter Tanima) üzerine kurulu yazilim ve donanim ürünlerinden olusuyordu.

Güzide Kolukisa


Go to ArchiMedia Main Page

In Curriculum Vitae, Go to page: Introduction | Contact | Education | Employment | Projects | Books | Articles | Papers | Interests | MWArticles | Hobbies | Miscellaneous | Photos

In Narratus Vitae, Go to page: Introduction | Archives | Records Management | Business Management | Computers | Research | Publishing | Teaching | History | Public Relations | Medicine | Hobbies | Disaster Preparedness |