Merhaba,
Türkiye'de arsivcilik gelenegi çok eski olmasina karsin, konunun özellikle Cumhuriyet dönemi boyunca ihmal edilmis olmasi dolayisiyla ge-lenekten kopulmasi ve arsivcilik alaninda Bati'da yasanan ilerlemelerden yakin dönemlere kadar uzak kalinmis olmasi hepimizin bildigi bir olgu. Üniver-sitelerde Arsivcilik Bölümlerinin faaliyete geçip mezun vermesine paralel olarak bu açigin kapatilmasi dogrultusundaki umutlar artmakla beraber, sorunlarin nihai çözümü için yeterli olabilecegini söylemek güç. Türkiye'de 1. Osmanli Arsivleri, 2. Cumhuriyet Arsivleri, 3. Kamu Kurum ve Kuruluslari, 4. Özel Sektör Kuruluslari ve 5. Kütüphane, Müze, Vakif, vb kurum ve kuruluslar elindeki özel arsiv malzemeleri üzerinde çalisanlar seklinde listeleyebilecegimiz çok sayida arsivci olmasina karsin (en azindan biz öyle saniyoruz), bunlar arasinda iletisim eksikligi had safhada. Uzun süreden beri muhtelif arsivlerde bilfiil görev yapmakta olan arsivcilerin, Türkiye pratigi içinde piserek önemli bir yol katettiginin farkindayiz. Ancak, (sinirli da olsa) kisisel temasta bulundugumuz bu meslektaslarin teorik bilgiye duyduklari ihtiyaç sürekli olarak dile getirilen konular arasinda yer aliyor.
Diger taraftan, Üniversitelerde verilmekte olan egitimin had safhada pratikten uzak olmasi, bizzat içinde yasayarak gözledigimiz bir baska önemli açik. Arsivcilik gibi oldukça büyük ölçüde uygulama agirlikli bir alanda böy-lesi büyük bir sorunun yasaniyor olmasi, bizleri uzun süredir ciddi olarak düsündürüyor. Tek çözümün farkli uygulama alanlarinda tecrübe edinmis meslektaslarin bu tecrübelerini paylasmasindan geçtigi bir ortamda, ilk akli-miza gelen yöntem bir dernek kurmak olmustu. Ancak, su anki imkanlarimiz dahilinde böylesi büyük bir organizasyonu üstlenmeye (temel olarak zaman darligi nedeniyle) cesaret edemedik. Dolayisiyla, en yakin ikinci seçenek olan bu haberlesme platformunu olusturmaya yöneldik.
Amacimiz, ister uygulamaci, ister akademisyen, isterse ögrenci olsun, tüm arsivciler arasinda karsilikli mesleki görüs alis-verisinde bulunabilece-gimiz bir platform olusturmak. Çünkü, açikçasi bu alanda kimsenin kimse-den haberdar olmadigini düsünüyoruz. Bu, belki de kendi yanilsamamiz; öy-le ise cehaletimiz affola! Bu yüzden, istedik ki öncelikle iletisim kurabilece-gimiz bir platform olussun; yeterli birikime ulastigimiz anda dernegimizi de kuralim.
Dernekçilik, bu ise çokça zaman ayirabilecek gönüllülerin varligina bagli. Dolayisiyla, ne zaman gerçeklesebilir bilmiyoruz. Ancak, o güne kadar yapilabilecek çok seyin oldugunu biliyoruz. Bunlar arasinda bilimsel yazilar yayinlamak bas siralarda geliyor. Ne yazik ki, su anki maddi imkanlarimiz had safhada kisitli oldugundan bu ise simdilik soyunamiyoruz. Bu konudaki tek tesellimiz Devlet Arsivleri Genel Müdürlügünün son bir kaç senedir yaptirmakta oldugu UNESCO-RAMP yayinlari çevirileri. Bunlara bu sene Schellenberg'in Arsiv Idaresi kitabinin eklenmesi bizi daha da umutlandirdi. Dilegimiz Üniversitelerin de yayin yarisinda hizlanarak açigi kapatmalari.
Arsivciler arasinda iletisim platformu olusturma çabamizin ilk asamasi olarak, öncelikle birbirimizin faaliyetlerinden haberdar olmayi hedefledik. Bu is için, en kolay ulasabilecegimiz Istanbul'daki kuruluslardan ise basladik. Her sayida, asagida göreceginiz kategorilerden bir kaç örnekle mevcut arsivleri/elinde arsiv malzemesi bulunan kuruluslari tani(t)maya çalisacagiz. Böylece, `arsivcilik alaninda kimler var'i ögrenmeyi hedefliyoruz. Ikinci hedefimiz, buralarda yeni neler yapilmakta oldugudu duy(ur)mak. Üçüncü temel hedefimiz ise arsivcilikle ilgili Türkçe yayinlari tanitmak.
Simdilik bilgisayar çiktisi ve fotokopiyle yola çiktik. Bir finansör ya da (vergi sorunlari olmaksizin) reklamveren bulursak, matbaa baskisina ve daha çok sayfaya ulasmaya niyetliyiz. Bilimsel yazilara yer verecek maddi imkanlara ulasana kadar ücretsiz dagitim yapmaya çalisacagiz. Simdilik cep harçliklarimiz bu kadarina yetiyor. Çok sikisirsak baski ve posta masraflarini bagis olarak göndermenizi isteyebiliriz, haberiniz ola!
Biz bu ise Marmara Üniversitesi Arsivcilik Bölümü ögrencileri ve ögretim elemanlari olarak soyunduk. Dolayisiyla, ilk sayiya biraz kendimizi tanitarak baslamamizi mazur görmenizi diliyoruz. Amacimiz Archimedia'yi hepimizin ortak ürünü yapmak. Lütfen elinize kagit-kalem almaya üsenmeyin. Bize kurumunuzu, yeni faaliyetlerinizi tanitin; sorunlarinizi, Archimedia'yla ilgili görüslerinizi anlatin. Istanbul ve Ankara disinda nerelere ulasabiliriz bilmiyoruz: Lütfen yardimci olun. Bize ulasmak çok kolay: Adres, telefon ve faksimiz ön sayfada yazili. Yakinda EARN agi üzerinden bir E-mail numaramiz da olacak.
Saygilarimizla,
Marmaralilar adina B.K. Ataman
Arsiv Malzemesine Sahip Kuruluslar
Mimar Sinan Üniversitesi Sinema-TV Enstitüsü: Türk sinema tarihine isik tutacak nitelikte zengin malzemeye sahip ve Türk sinema tarihinin izlenebilecegi tek kurulustur.
Kurulusun temelini, 1962'de Türkiye'nin ilk sinema kulübü olarak, zamanin Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nin koridorlarindan birinde gecekondu bir odacikta kurulan Kulüp Sinema 7 olusturur.
Sami Sekeroglu ve arkadaslari tarafindan baslatilan bu girisim, Türk Film Arsivi adiyla Uluslararasi Film Federasyonu'nun (FIAF) 1967'de Dogu Berlin'de yapilan yillik olagan kongresine çagrilarak yazisma üyeligine kabul edilmis ve uluslararasi bir kimlik kazanmistir. 1968'de Devlet Film Arsivi'ne dönüsen faaliyet, ayni yil New York'ta düzenlenen FIAF kongresinde yedek üyelige, 1969 Moskova kongresinde ise asil ve yetkili üyelige kabul edilmistir. 1975 yilinda Sinema-TV Enstitüsü adini almis, 1982 yilinda Mimar Sinan Üniversitesi'ne baglanmistir.
Bünyesinde 4000'in üzerinde film bandini barindiran arsivin sahip oldugu en eski malzeme, 1908 yilinda Avusturyali kameramanlarca çekilen, Sultan Resad'in cülusu konulu 150 m.lik filmdir. Filmlerin tamami FIAF tarafindan belirlenen sartlara uygun olarak ideal kosullarda korunmaktadir.
Adresi: Mimar Sinan Üniversitesi, Sinema-TV Estitüsü, Kislaönü, Besiktas/Istanbul. Telefon: 274 9870, 274 9871, 2670494
Ebru Için
IRCICA: Islam Tarih Sanat ve Kültür Arastirmalari Merkezi, Islam Konferansi Teskilati'na bagli bir kurulustur. Islam Ülkeleri Disisleri Bakanlarinin, 1976 yilinda Istanbul'da toplanan 7. Konferansinda kurulmasina karar verilmis, 1978 yilinda Dakar'da (Senegal) toplanan 9. Konferansinda kurulus statüsü kabul edilmis ve 1980 yilinda Islamabad'da (Pakistan) toplanan 11. Konferansinda ilk çalisma programi kabul edilerek faaliyete baslamistir.
Merkez, yaptigi yayin ve çalismalarla, hakli bir uluslararasi üne sahibi olmanin yanisira, 50.000'den fazla parça içeren zengin bir fotograf kolleksiyonuyla da dikkat çekmektedir. Bunun önemli bir bölümünü Yildiz Fotograf Albümleri adiyla taninan tarihi fotograf arsivi olusturmaktadir. Burada 19. yüzyil boyunca Islam dünyasinin çesitli bölgelerinde ve Islam dünyasi disinda 6 ülkede çekilmis sehir, bina ve sahis resimleri ile haberlesme ve tasima araçlari, askeri araçlar, günlük hayattan sahneler gösteren yaklasik 36.000 fotograf bulunmaktadir.
Bu fotograflarin asillarinin saklandigi Istanbul Üniversitesi ile Merkez arasinda imzalanan bir anlasma uyarinca fotograflarin kullanim ve yayin hakki IRCICA'ya verilmistir. Merkez, kolleksiyonda yer alan bütün fotograflarin reprodüksiyonlarini yapmis, bunlarin tasnif ve kayit islemlerini tamamlamistir.
Merkez'de, Yildiz Fotograf Albümleri kolleksiyonlarinin yanisira, sahislar tarafindan bagislanmis yaklasik 15.000 fotograftan olusan bir diger kolleksiyon daha vardir.
Bu fotograflarin tamaminin katalog ve indeksi hazirlanmis ve yayin hazirliklari yapilmaktadir.
IRCICA'da mevcut bir diger paha biçilmez arsiv kolleksiyonu ise Sözlü Kur'an Tercümeleri bantlaridir. Merkez, yeryüzünde mevcut dillerde yapilmis Kur'an Tercümeleri Bibliyografyasi çalismasi çerçevesinde, yazi dili olmayan dillerdeki tercümeleri derlemek üzere bir çalisma yürütmektedir. Bu çerçevede, özelikle Afrika ülkelerinde Ramazan ayi boyunca çesitli mahalli dillerde yapilan Kur'an Tercümeleri teyp bantlarina kaydedilerek saklanmaktadir.
Merkez kolleksiyonlari içinde ayrica, Islam ülkelerini ilgilendiren çesitli konulardaki gazete ve dergi kupürleri dermesi ile Merkezin Türkiye'de ve diger ülkelerde düzenledigi sempozyum ve seminerlerin, açtigi yarismalarin ödül dagitimi törenlerinin ve çesitli toplantilarin bant ve video kayitlari yer almaktadir.
IRCICA yayinlari arasinda, arsivciligimiz açisindan özellikle ilginç olanlari sunlardir:
Adresi: IRCICA, Yildiz Sarayi Seyir Köskü, 80700 Besiktas/Istanbul. Telefon: 260 5988-89. Fax: 263 43 65.
Kütüphaneler
Atatürk Kitapligi: Türkiye kütüphanelerinin çogunda oldugu gibi, Taksim Atatürk Kitapliginda da bagis yoluyla gelmis arsiv malzemesi bulunmak-tadir. Ancak, kitapligi diger kütüphanelerden ayiran temel özellik, Belediye kökenli harita, plan, kroki, vb.leri için resmi arsiv niteligi tasimasidir. Bu kolleksiyon içinde çesitli tarihlere ait 6850 harita mevcuttur. Bunun 3850 adedinin tasnifi tamamlanarak arastirmaya açilmistir. Harita kolleksiyonu içinde genel kent haritalari, tematik haritalar, kadastro ve sigorta haritalari, imar, istikamet, harik ve ifraz gibi konular yer almaktadir. Tasnifi tamamlanan haritalarin katalogu, Istanbul Büyüksehir Belediyesi Atatürk Kitapligi Harita Katalogu, c.1, Istanbul: Istanbul Büyüksehir Belediye Baskanligi Kütüphaneler ve Müzeler Genel Müd. yay, 1992 içinde yayinlanmistir.
Kitapliga bagis yoluyla gelen malzeme içinde en önemli gruplardan biri Ahmet Cevdet Pasa evragidir. Bu grupta Cevdet Pasa'nin Rumeli'de yaptigi teftisler basta olmak üzere muhtelif resmi kayitlar yer almaktadir ve arastirmaya açiktir. Cevdet Pasa evragiyla birlikte bagislanan malzemenin bir kismi da kizi Fatma Aliye Hanim'a aittir. Henüz tasnif edilmemistir.
Kitapligin sahip oldugu asil arsiv malzemesi ise Muallim Cevdet yazmalari içindedir. Cevdet'in kütüphanesi ile birlikte devredilen bu malzeme içinde, DAGM Osmanli Arsivi D.Bsk.'nda bile bulunmayan, çok degerli ve Osmanli arsivindeki malzemeyi tamamlayici nitelikte vakif, timar, narh, kanunname, hüküm ve fermanlari içeren defterler vardir. Arastirmaciya açiktir.
Muallim Cevdet'in kütüphanesiyle birlikte sahsi evragi da kitapliga bagislanmistir. Toplam 45 kutu ve bir torbadan olusan bu malzeme içinde Cevdet'in muhtelif yazisma ve defterleri ile basta Fatih devrine ait birçok vakfiye bulunmaktadir. Tasnifi yapilmadigi için arastirmaya kapalidir.
Kitapligin `Istanbul Kitapligi' bölümünde arastirmaya sunulan, Istanbul ve günlük hayata ait 6500'ü askin parçadan olusan bir de tarihi kartpostal kolleksiyonu vardir. Bu kategori içinde henüz tasnifi yapilmamis yaklasik 10.000 parça daha mevcuttur.
Kütüphane bünyesinde bir de restorasyon atölyesi vardir. Ancak, burada yürütülen çalismalar daha çok resim, gravür, vb. agirliklidir.
Adresi: Mete Caddesi No:45, Taksim/Istanbul. Tel.: 249 0945, 249 5683
Murat Çelik
Tarihi Arsivler
Ser'iyye Sicilleri Arsivi: 1888-89 yilinda II. Abdülhamid'in emriyle kurulmustur. Ser'iyye Sicilleri Bölümü, Mesihat Arsivi Bölümü ve Mesihat Kütüphanesi Bölümünden olusmaktadir. Seriyye Sicilleri Bölümünde mevcut 9866 adet sicilin katalogu Ahmet Akgündüz, Ser'iyye Sicilleri I, Istanbul: Türk Dünyasi Arastirmalari Vakfi yay., 1988 içinde yayinlanmistir. Mesihat arsivi bölümü tasnif edilmemistir.
Evvelce muhtelif vilayetlerdeki müzelerde bulunan ve kataloglari muhtelif tarihlerde muhtelif yazarlarca makale halinde yayinlanan diger ser'iyye sicillerini Ankara Milli Kütüphane'ye toplama dogrultusunda son bir kaç senedir yürütülmekte olan bir çalismanin varligindan haberdariz, ancak hangi asamada oldugu konusunda bir fikrimiz yok.
Adresi: Diyanet Isleri Baskanligi, Istanbul Müftülügü, Ser'i Siciller Arsivi, Süleymaniye/Istanbul. Telefon: 512 2320
Erol Bilen
Deniz Arsivi: Denizcilik tarihimize isik tutacak zengin malzeme içeren Tarihi Deniz Arsivi, Tanzimat devrinde diger nezaretlerle birlikte Bahriye Nezareti'nde Mahzen-i Evrak Mümeyyizligi olarak kurulmustur.
1 Kasim 1922 tarihine kadar Bahriye Nezareti Evrak-i Umumiye Müdürlügü'ne bagli olarak çalisan Mümeyyizlik, bu tarihten sonra Istanbul Bahriye Komutanligi'na bagli bir memurluk olarak vazife görmüstür. II. Dünya Savasi'nin patlak vermesi üzerine 1941'de Bozüyük'e, 1950'de Izmit'te Muhabere Kislasina, daha sonra Tersane Ambarlarina, oradan da Konca'ya intikal etmistir. Arsiv Izmit'e nakledilmeden önce bir kisim evrak Deniz Müzesi'ne gönderilmistir.
1929'dan sonraki döneme ait evrak ile personelin özlük dosyalari ve personel künye defterleri, Ankara'da Deniz Kuvvetleri Komutanligi Arsiv Müdürlügü'nde koruma altina alinmistir.
Tarihi Deniz Arsivi ise, Deniz Müzesi'ne bagli olarak 1971'de faaliyete geçmistir. Arsiv malzemesi, 18. yüzyildan Osmanli Imparatorlugu'nun sonuna kadar olan döneme ait evrak, dosya ve defterlerden olusmaktadir. Toplam belge adedi 25 milyon civarindadir. Bunun yaklasik 20 milyon belgelik kismi tasnif edilmis durumdadir.
Deniz Arsivi, Tersaneler, Yoklama, Muhasebe, Umumi Evrak, Gemiler, Mektubi Kalemi, Sura-yi Bahriye, Heyet-i Sihhiye ve Hastaneler, Limanlar, Erkan-i Harbiye-i Bahriye, Mektepler, Islahat, Muhakemat, Daireler, Komodorluklar, Tahsilat Komisyonu, Sicill-i Ahval Komisyonu, Bahriye Nezareti ve Müteferrik Bölümlerinden olusmaktadir.
Halen tasnif ve katalog çalismalari birlikte sürdürülmekte olup, tamamlanmis kataloglar arastirmacilarin hizmetine sunulmustur.
Adresi: D.K.K. Deniz Müzesi Arsivi, Dolmabahçe Sarayi, Besiktas/ Istanbul. Telefon: 261 0040
[Kasim 1991 tarihli arastirma izniyle derlenen bilgidir.} Ebru Için
Kamu Iktisadi Tesekkülleri
Tekel Genel Müdürlügü: Tekel Genel Müdürlügü'nde arsiv hizmetlerini Haberlesme ve Arsiv Müdürlügü yürütmektedir. Müdürlük, 1990 yilinda tüm diger devlet kuruluslari gibi bir yönetmelik hazirlayarak Devlet Arsivleri Genel Müdürlügü'nce öngörülen hizmetleri yerine getirmek üzere islemlere baslamistir.
Tekel arsivi, 1979 yilinda belirlenemeyen bir sebeple tamamen yanmistir. Bu nedenle, su anda Tekel arsivinde 1979'dan sonraki yillara ait evrak bulunmaktadir. Halen kullanilmakta olan arsiv deposu, levazim deposunun bir kismi devsirilerek olusturulmustur. Tüm klasörler, buraya konan çelik raflara dizilmektedir. Arsivde mevcut evragin toplam raf uzunlugu 25 metredir. Henüz Devlet Arsivleri Genel Müdürlügüne devredilmis malzeme yoktur.
Indeks, katalog, vb. arastirma araçlari henüz hazirlanmamistir. Ödünç verme yalnizca kurum personeline yapilmaktadir, ancak burada ödünç verme takip sisteminin eksikligi göze çarpmaktadir. Mevcut depolarda isi ve nem kontrolüyle yeterli aydinlatma ve söndürme tüpleri disinda yangin önlemi bulunmadigindan, müstakil bir arsiv binasi için 1991 yilinda ödenek talebinde bulunulmus, ancak bu talep geri çevrilmistir.
Adresi: Tekel Genel Müdürlügü, Haberlesme ve Arsiv Müdürlügü, Unkapani/ Istanbul
Murat Tugrul
Özel Sektör
Türkiye Sise-Cam Fabrikalari A.S. Belge ve Bilgi Merkezi: 1935 yilinda Atatürk'ün direktifi dogrultusunda Türkiye Is Bankasi tarafindan kurulmustur. Cam ve tamamlayici alanlarda 31 kurulusu ile hizmet veren Sise-Cam, dünya çapinda bir sirket olmanin bilinciyle bilgiye de önem vermistir.
Bu baglamda, ilk olarak 1972 yilinda Arastirma Merkezinde bir kütüphane kurulmus, daha sonra Planlama ve Ekonomik Arastirmalar Müdürlügü bünyesinde ufak bir enformasyon birimi olusturulmustur. Bu birim 1983 yilinda kurulusun amaç, politika ve islevleri dogrultusunda sirket içi ve disi her tür belge-bilgiyi toplamak ve bunlari düzenleyerek tüm kurulus bazinda kullanicilarin yararina sunmak amaciyla Belge ve Bilgi Merkezi olarak yeniden yapilandirilmistir.
Sise-Cam BBM, kurulusun arsivleme fonksiyonlarini da üstlendiginden, sirketin önemli evraklarinin saklanmasi ve korunmasi ile, uzun vadede kullanimina ihtiyaç duyulmayacak olanlarin ayiklanarak imha edilmesi konusunda ilgili birimlere danismanlik görevini de yürütmektedir.
Sise-Cam BBM, temelde kurulus içine hizmet veren bir birim olmakla birlikte, disaridan gelen arastirmacilara dokümantasyon konusunda yardimci olabilmektedir.
Adresi: Sise-Cam Belge ve Bilgi Isleme Merkezi, Cam Han, Barbaros Bulvari 125, Besiktas/Istanbul. Telefon: 274 7200/1580
Güzide Kolukisa
Eczacibasi Ilaç Sanayi A.S.: Sirketin kurulus öncesi gelisimini Nejat Eczacibasi'nin kendi laboratuarinda yaptigi faaliyetler olusturur. Resmi kurulus yili 1952'dir.
Sirket arsivi dört koldan gelismektedir: Halkla Iliskiler arsivi, dialar, video bantlar ve genel arsiv. Halkla Iliskiler arsivinde Eczacibasi ailesinin fotograflari, yurt içi ve yurt disi gezileri, gazete, dergi, vb. süreli yayinlarda çikan haber, yazi ve makalelerin kupürleri, aile fertlerinin makaleleri, demeçleri ve basin haberleri ile Eczacibasi voleybol takimi ile ilgili her türlü bilgi yer almaktadir. Bu birimde 6.000 civarinda evrak vardir ve tamami konu tasnifine tabi tutulup bilgisayara yüklenmistir.
Dia arsivinde, en eskisi 1952 yilina kadar giden, 8x16 ve 16x32 cm. boyutlarinda 600-1.000 arasinda cam üzerine çekili dia bulunmaktadir. Birbirine degmeyecek sekilde özel kutulara yerlestirilerek korunmaktadir. Video arsivi ise henüz çok yenidir.
Genel arsivde, kurulusundan bu yana sirketin muhtelif birimlerinde yaratilan evraklar yer almaktadir. Burasi, birimlerin kendileri tarafindan düzenlenip kullanilmakta, ancak ödünç verme islemleri Halkla Iliskiler biriminin kontrolünde yürütülmektedir.
Arsiv deposu toplam 120 m2 civarinda, arsiv personeli ise yedi kisidir. Bunlarin biri kütüphanecilik bölümü, biri arsivcilik bölümü mezunudur.
Eczacibasi'nin 4. Levent'teki fabrika binasi baska bir yere tasinip yerine gökdelen yapildiginda, yeni yapilacak binanin bir kati tamamen arsiv ve müzeye ayrilacaktir.
Adresi:Büyükdere Caddesi No: 185, Levent/ 80710 Istanbul
Üniversiteler
Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Arsivcilik Bölümü: Türkiye'nin ilk Arsivcilik Bölümü'dür. 1987 yilinda resmen kurulmus, 1988-89 ögretim yilindan itibaren ögrenci kabulüne baslamistir. Ilk mezunlarini geçtigimiz sene veren bölümde halen 100 civarinda ögrenci bulunmaktadir. Geçen sene mezun olan yedi ögrenciden ikisi DAGM Osmanli Arsivi D. Bsk.'nda çalismaya baslamistir.
Adres: Marmara Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Arsivcilik Bölümü, Göztepe/Istanbul. Telefon: 347 9641, 348 5938, 346 4553
Arsiv Malzemesine Sahip Kuruluslar
MSÜ Sinema-TV Enstitüsü: Insaati devam etmekte olan yeni bina tamamlandiginda daha çok depolama alanina sahip olunacak. Halen mevcut depolarda yer darligi nedeniyle malzeme koridorlara tastigindan disaridan kimsenin girmesine izin verilmiyor. Yeni depolar kullanima girdiginde, türünün ülkemizdeki en iyi örnegini yeniden görebilecegimizi umuyoruz.
Kültür Bakanligi: Bakanliga bagli Sinema ve Telif Haklari Genel Müdürlügü tarafindan Ankara Atatürk Kültür Merkezi'nde kurulan "Ses-Görüntü Belgeligi ve Yapim Stüdyosu"nda 50 bin adet sesli, görüntülü ve yazili materyal bulunuyor. Belgelik, müzik ve sinema alaninda arastirma yapacaklara önemli bir kaynak olusturuyor. Tesisin teknik donanim maliyeti: 3 milyar 958 milyon lirayi, altyapisi ise 447 milyon lirayi buluyor.
Milliyet Gazetesi, 27/5/1993
Kütüphaneler
Atatürk Kitapligi: Marmara Üniversitesi ögrencilerinden bir grup staj döneminde Muallim Cevdet evraginin 8 kutusunu tasnif edip listesini çikardilar. Baska bir grup ise bitirme ödevi için haritalarin tasnifi üzerinde çalisiyor.
Üniversiteler
Marmara Üniversitesi: * Uluslararasi Arsiv Konseyinin 1992 yilinda çikardigi Profesyonel Arsivci Yetistirme Okul ve Kurslari Rehberi'nde (Directory of Schools and Courses of Professional Training for Archives) yer aldi.
* Geçen sene mezunlarindan bir kisi Fransiz hükümetinin burslusu olarak École National des Chartes'a devam ediyor.
* Mezun adaylarindan ikisi simdiden is buldu.
* Önümüzdeki yildan itibaren, bir sene dil hazirlik egitiminden sonra yabanci dil agirlikli egitime geçiliyor.
* Çok sayida seçmeli ders eklenmesiyle, isteyen ögrenci tarihi arsivlere, isteyen modern arsive yönelebilecek.
* Son üç senedir Arsiv Malzemesinin Kataloglama ve Tasnifi derslerini veren Doç. Dr. Faruk Bilici, bu sene sonunda Fransa'ya dönüyor.
* Londra Üniversitesi'ne bagli University College London'da Arsivcilik Doktorasini tamamlayan Yard. Doç. Dr. Hamza Kandur, 1992-93 egitim-ögretim yili birinci döneminin ortasinda göreve basladi.
Tarihi Arsivler
Ser'iyye Sicilleri Arsivi: Marmara Üniversitesi ögrencilerinden bir grup son üç senedir ders uygulamalari kapsaminda Mesihat Arsivi Bölümü'nün tasnifi üzerinde çalisiyor.
Devlet Arsivleri Genel Müdürlügü, Osmanli Arsivi Daire Baskanligi, Arastirma Hizmetleri Sube Müdürlügü: Hizmete sunulan yeni (1 Mart 1993'ten itibaren) kataloglarin listesi:
Katalog No | Adi | Kodu | Cildi |
15/49 | Hatt-i Hümayun Ek Katalogu | H.H. | 1 |
17-e/1 | Yildiz Tasnifi Defterler Bölümü Kat. | Y. Deft. | 1 |
17-f/1 | Yildiz Tasnifi Perakende Evraki
Mabeyn Cetvelleri Katalogu |
Y.Prk.Mbc. |
1 |
17-f/2 | Yildiz Tasnifi Perakende Evraki
Gazeteler Kismi Katalogu |
Y.Prk.Gzt. |
1 |
19-u | B.E.O. Sadaret Defterleri Katalogu | - | 1 |
22-b/1 | Dahiliye Nez. Hukuk Müs. Evr. Kat.I | DH-HMS | 1 |
22-b/2 | Dahiliye Nez. Hukuk Müs. Evr.Kat.II | DH-HMS | 1 |
22-c/8 | Dahiliye Nez. Idare-i Umumiye
Evraki Katalogu Ek 3 | DH-IUM | 1 |
22-n | Dahiliye Nez. Defterleri Katalogu | - | 1 |
26-A/1 | Surre Defterleri Katalogu | EV-HMK.SR. | 1 |
27-a | Sura-yi Devlet Defterleri Katalogu | - | 1 |
28-a/1 | Hariciye Nezareti Defterleri Katalogu | - | 1 |
28-b/1 | Hariciye Nezareti Hukuk Müsavirligi
Istisare Odasi Evraki Katalogu |
HR-HMS.ISO |
1 |
28-c/1 | Hariciye Nezareti Mektubi Kalemi ve
Siyasi Kisim Evraki Katalogu |
HR-MKT-HR-SYS. |
1 |
29/1 | Makedonya Arsivindeki Osmanli Dönemi Arsiv Malzemesinin Kat. |
- |
1 |
29/2 | Ali Fuat TÜRKGELDI Evraki Kat. | - | 1 |
29/3 | Sivasli Ali Baba Zaviyesi ile ilgili
Evrak Katalogu |
- |
1 |
29/4 | Prof.Dr. Cavit BAYSUN Evraki Kat. | - | 1 |
26 | Vakfiyele Katalogu | - | 1 |
20/P/1 | Bab-i Deft. Dosya Usulü Env. Kat. | D.BSM | 1 |
20/P/2 | Bab-i Deft. Dosya Usulü Env. Kat. | D.AMH-D.BRM | 1 |
20/P/3 | Bab-i Deft. Dosya Usulü Env. Kat. | D.BKL.-D.EVM | 1 |
20/P/4 | Bab-i Deft. Dosya Usulü Env. Kat. | D.BMK.-AMH-BLM | 1 |
20/P/5 | Bab-i Deft. Dosya Usulü Env. Kat. | D.BRZ.-SRG-HZB | 1 |
20/P/6 | Bab-i Deft. Dosya Usulü Env. Kat. | D.MKF.-NZE | 1 |
SERGI:
Sultanahmet Meydanindaki Türk ve Islam Eserleri Müzesinde `Bir Müzenin Gelisimi' adli bir sergi açildi. Sergide, müzenin kurulusundan günümüze kadar geçirdigi degisimler ortaya konuyor. Bu amaçla müze kolleksiyonundan parçalar ile orijinal fotograf ve arsiv belgeleri sergileniyor.
Bir baska bölümde ise, müzenin bugüne kadar düzenledigi sergilerin afislerinden örnekler teshir ediliyor. Bunlara, müzenin eser saglamasiyla ilgili belgeler, açilis nutku ve davetliler listesi de eklenmis. Dolayisiyla, bu sergide müze, kendi kendisini ve kendi faaliyetleriyle ilgili belgeleri teshir ediyor. Sergi 25Mayis-25 Ekim tarihleri arasinda Pazartesi hariç her gün 9:30-17:00 saatleri arasinda açik. Görülmeye deger.
Murat Çelik
Go to ArchiMedia Main Page
In Curriculum Vitae, Go to page: Introduction | Contact | Education | Employment | Projects | Books | Articles | Papers | Interests | MWArticles | Hobbies | Miscellaneous | Photos
In Narratus Vitae, Go to page: Introduction | Archives | Records Management | Business Management | Computers | Research | Publishing | Teaching | History | Public Relations | Medicine | Hobbies | Disaster Preparedness |