TA2RX'in (AKA TA1CHS) Bigadic Operasyonu Raporu

Sorry! No English translation available


Çağlar'ın telefon trafiği üzerine ben Cuma akşamı bulunduğum İznik'ten yola çıktım; Cihazları İlker ekiple birlikte gönderdi. Cihaz çantasına her bir cihaz için birer de yedek akü konmuştu.

Sabah 07:20'de ekiple Bigadiç'te buluştuk, önce Jandarma'ya ardından konaklayacağımız Öğrenci Yurduna gittik. Burada şu ekiplerle buluştuk:
 


ORDOS'tan gelen köpekli ekip bir önceki gece çalıştığı için Cumartesi günü çalışmadı. Yanlış bilmiyorsam sonraki günlerde de çalışmadı ve ayrıldı.

BANDAK ve BADAKUT, Türkiye Dağcılık Federasyonu adıyla ortak ekip olarak çalıştı. Bunların sahip oldukları ASELSAN el cihazlarında 15 kanal programlıydı ama hangileri olduğunu listelemeye fırsatım olmadı. Ancak haberleşme frekansı olarak Belediye'nin 3. kanalını kullanıyorlardı. Belediye görevlilerinin el cihazlarının içinde yazılı olan bilgiden bunun VHF 168.200 MHz olduğunu buldum ve kendi TH-D7'mi bu frekansa ayarladım. Bu sayede Federasyon ekibine Merkez'den ulaşma şansına sahip oldum (olduk).

ORDES'in, birisi röle birisi simpleks olarak kendi tahsisli frekansları vardı. Röle frekanslarını ilgili arkadaşlarından öğrendiler. TH-D7'nin kitapçığı yanımda olmadığı için shift (offset) yönünü ayarlama fonksiyonunu hatırlayana kadar bir süre cihazla boğuştum. Bunu başardığımda başka bir sorun yaşadım: Bu frekanslarda ton vardı ve tonun frekansını maalesef bulamadım. Simpleks frekansı da öğrenmeye çalıştılar ama bulamadılar. Bunun üzerine onlardan birisi mandala basarken TH-D7 ile bir frekans scan'i yaptım ve yakaladım. Ama maalesef burada da bir ton vardı (yani ben onları duyuyordum ama onlar beni duyamıyordu). Bu tonun frekansını da bir süre aradım ama maalesef onu da bulamadım. TH-D7'de ton scan fonksiyonu olmadığı (ya da varsa da ben bilmediğim) için epeyce küfrettim.

Her ekibin ekip şefi operasyon yönetim masasında bulunacaktı. ORDES ve Federasyon ekip şeflerinin kendi ekipleriyle doğrudan haberleşecek cihaz ve frekansları olduğu için bunu çok dert etmemeye çalıştım.

BİKUT'un haberleşmesi ORDES ile ve FMR cihazlar aracılığıyla sağlanacaktı. Balıkesir Sivil Savunma'ya iki adet AKUT frekanslı cihaz ödünç verdim. BİKUT'a da bir adek AKUT frekanslı cihaz vererek FMR'ları merkez haberleşmesi için devre dışı bıraktım.

Böylece ORDES dışındaki tüm ekiplerin merkezle haberleşmesinde aracılık eder konum sağladım. Ancak bunları sağladığım TH-D7 + araç anteni + amplifikatör takımı aracımda olduğu için bütün gün araç içinde ve operasyon masasının yanında bekleyip gerektikçe ekiplerle Memo arasında bilgi aktarımı yaptım. Bu sayede sol kolumda çok şık bir şoför yanığı oluştu ;-)

Pazar günü gündüz operasyonları sırasında TH-D7'yi devre dışı bırakmak zorunda kaldım çünkü haberleşme sırasında yaşadığım kesik kesik duyma sorununun benim cihazımın anten bağlantı noktasındaki bir zedelenmeden kaynakladığını, Ducato'daki araç cihazında bu sorunun olmadığını farkettim. ORDES ve Federasyon ekipleri operasyon masasıyla doğrudan haberleşebildikleri için AKUT frekansı üzerinden haberleşecek ekipler için Memo'ya bir el cihazı verdim. Gerektiğinde Ducato'yu da kullanabileceğini hatırlattıktan sonra pazar gününü ekipler ve merkez arasında ulaşım fonksiyonu üstlenerek geçirdim.

Önce ekiplerle birlikte araziye çıktım. Çift kabin kamyonet kasasının epeyce personel ve köpek taşıyabileceğini keşfettim ;-) Ancak bazı yerlerde Mitsubishi'nin altı yeterince yüksek olmadığı için zorlandığımız yerler oldu. Arazi taşıtlarının önemini böylece bir kez daha kanıtlamış olduk.

Pazar günü öğleden sonra aranacak bölge tamamen tarandığı halde, Rengin ve Cilo'nun bulduğu bir kısım ayak izlerini takip etmek için AKUT ve ORDES ekipleri gece operasyonu yaptı. (Yanlış hatırlamıyorsam diğer ekipler bu vakte kadar kalmamıştı). ORDES ekibiyle haberleşmeyi sağlamak için onlara bir cihaz ödünç verdim. Onlar da bizim ekibe bir adet cihaz ödünç vermişler. Ben o akşamı ekiple merkez arasında ulaşım fonksiyonu gerçekleştirerek geçirdim. Yedek aküler bu aşamada çok makbule geçti ama yine de risk sınırına epeyce yaklaştık. Çünkü yedek akülerin sayısı epeyce azalmıştı. Bunun üzerine merkeze dönüp şarj cihazlarını aldım. Şarj cihazlarının araç adaptörleri çok iyi iş gördü. Ekipler çalışırken akülerin büyük bölümünü arazide şarj ettim.

Ben pek farkında değildim ama sonradan ekiple yaptığımız değerlendirmede, iletişimi yönlendirenin operasyonu da yönlendirdiğini öğrendim. Bu nedenle operasyon sırasında bir iletişim elemanının fiilen orada bulunmasının önemi bir kez daha ortaya çıktı.

DERSLER:

  1. Her operasyonda (tercihan amatör lisanslı) bir ileşitim elemanı mutlaka olmalı.
  2. Operasyon çantasında (TH-D7 benzeri) bir amatör band dual (veya birer VHF ve UHF) cihaz olmasında fayda var. Bunlara bağlanacak araç (veya sabit) anten(ler)i ve adaptörler de önemli. Mobil cihaz da aynı işi görebilir. Ama bu operasyonda yaşadığımız gibi ekipler farklı yerlerden hareket ediyorlarsa ve iletişim gurubunun aracı gelmiyorsa (gerçi gelseydi de mobil cihaz bağlı olmadığı için yine sorun olacaktı, bu nedenle bu bağlantı acilen tamamlanmalı) mobil cihaz biraz sorun olabilir.
  3. Bu cihazın kullanma kılavuzu (ya da fotokopisi) mutlaka cihazla birlikte çantaya konmalı.
  4. Operasyon çantasına şarj etiketleri konmalı. Arazide (ve sonrasında) şarj ettiğim cihazları boş olanlardan ayırabilmek için olmadık yöntemler icat etmek zorunda kaldım.
  5. İmkan varsa operasyon çantasında yedek akü bulunması muhteşem kolaylık oluyor. Bir yolunu bulup her cihaz için birer yedek akü satın/bağış almanın yollarını araştıralım.
  6. Amatör lisansı olan AKUT üyelerinin çağrı işaretlerinin listesi çantada olmalı. Ben bu kez ihtiyaç duymadım ama bu ihtimali gözönünde bulundurmakta fayda var.
  7. "Telsiz kullanımı kulavuzu" türü eğitsel yayınların bir adedini de çantaya eklemekte fayda var. Hiç bilgisi olmayan elemanlar da operasyona katılabiliyor. (Tesadüfen benimle beraber olan bir arkadaşım da operasyona katıldı ve epeyce iş gördü.)
  8. İletişim gurubunun altında arazi tipi taşıt olması faydalı.
  9. Bu operasyonda gerekmedi ama operasyon bölgesi engebeli olduğu takdirde sahra rölesini götürmek gerekebilir. Tabii gerekli aküler ve şarj donanımı (elektrik bağlantısı, jeneratör, iletişim aracının aküsünden besleme için aktarma kablosu (jump lead) ) ile beraber. Uzun süreli olarak bunu sağlayacak (örneğin müstakil araç aküsü gibi) teşkilatımız yoksa bunu sağlamanın yollarına bakalım. Ayrıca operasyon prosedürüne sahra rölesini ve akülerini de ekleyelim.
  10. Ekiplerle operasyon lideri arasında özel görüşme yapmayı sağlayacak (cep telefonu gibi) araçların bulunmasında fayda var, özellikle AKUT frekansını kullanan/dinleyen başka ekipler olduğunda.


Geri Dön / Back to: Anasayfa / Home | QTH | Kaynaklar